Direct naar inhoud
Afdeling Zuidoost Brabant

Thema-avond 2024: Handhaving

Gepubliceerd op:

Handhaving (in het verkeer)

  • Presentatie

  • Programma

    19:00   Zaal open
    19:30   Welkom & Inleiding
    19:40   Fietsersbond Eindhoven
    19:50   Uitdieping thema Handhaving
    20:00  Stellingen voor discussie
    20:30   Korte pauze
    20:45   Prioriteiten bij handhaving
    20:55   Inspiratie: meer toezicht en handhaving op straat
    21:15    Discussie: hoe nu verder
    21:30   Afronding

  • Inspiratie voor debat

    Waar staan we en waar willen we heen?

    Schets van de klem waarin we gevangen zitten

    • Buurt
      “We durven niet meer over te steken”
    • Politie
      “We kunnen/mogen niet handhaven
      in straten zonder snelheidsremmers”
    • Gemeente
      “85 % houdt zich aan snelheidslimiet.
      Geen actie nodig”
    • Buurtpreventie
      “Alleen signaleren en meteen hulp vragen;
      zelf aanspreken te riskant”

    Analyse

    • Goede voorbeeld geven en goed gedrag belonen houdt de 15%-groep niet in toom
    • Aanspreken leidt nogal eens tot agressie en zelfs bedreiging, en bescherming ontbreekt
    • Goedwillende bewoners raken vertrouwen kwijt en weten niet meer wat ze kunnen doen

    Op de thema-avond op 7 november gaan we in debat om te onderzoeken op welke manier we samen uit de geschetste wurging kunnen ontsnappen.

    Handreikingen

    Kennis en adviezen genoeg, zomaar een greep:

    Wat kunnen we zelf doen

    De Fietsersbond (Eindhoven, Zuidoost-Brabant, Noord-Brabant) heeft na consultatie van deskundigen een aantal stellingen geschreven waarmee we een vruchtbare discussie op gang hopen te brengen die weer inspiratie kan leveren om samen concrete vervolgstappen te zetten.

  • Aankondiging

    Aankondiging thema-avond 7 november 2024 over handhaving

    Eindhoven bruist en wil verder groeien met behoud van leefbaarheid. De ruimte is zeer beperkt en botsingen door tegengestelde belangen neigen in aantal toe te nemen. Dit geldt eigenlijk voor de hele Brainportregio. Niet alles kan en zeker niet allemaal tegelijk. Voor een goede afweging is het van belang de basis op orde te hebben: kennis van rechten en plichten, gemaakte afspraken, samen geformuleerde visies en ambities. De Fietsersbond doet zijn best hieraan bij te dragen en vaak succesvol, maar we zien ook dat in de praktijk, bij de uitvoering van infrastructuurprojecten de beste oplossing soms van tafel gaat met het argument dat het “niet te handhaven valt”. De uitleg is dan dat als de inrichting van een weg uitnodigt tot het overtreden van regels, de politie (handhavers) nul prioriteit geeft aan handhaven.

    Juist in een tijd van (onstuimige) groei, is het belangrijk terug te gaan naar de echt gemeenschappelijke waarden en die actief uit te dragen.

    De thema-avond van 2023 stond in het teken van “30 tenzij …”. In de discussie over het tempo van de invoering daarvan (in een klap op zijn Amsterdams, of in stappen met extra wegaanpassingen zoals in Utrecht) kwam het er uiteindelijk op neer dat de kwaliteit van handhaving bepaalt of het snel kan. Toen al besloten we de 2024-editie te wijden aan dit thema, samengevat als “de kracht van handhaving en de weerbarstige implementatie ervan”.

    De kracht van handhaving wordt breed erkend, al zijn er massa’s mensen die zich er bij neer lijken te hebben gelegd dat handhaven niet werkt. Daar is dus ook nog een slag te winnen. Maar hoe krijgen we met zijn allen de implementatie op orde? Benutten we alle mogelijkheden? Brainportregio – we gaan toch niet passen?

    Er is al heel veel kennis over handhaven en we zijn in gesprek met experts om een prikkelend debat te kunnen voeren op donderdagavond  7 november 2024  bij de Velosoof (wielercafé) over de kracht van (verkeers)handhaving en de weerbarstige implementatie ervan.  

    Eind oktober geven we hier meer informatie over de precieze invulling voor deze avond. Er zal in ieder geval inbreng zijn van de politie, de gemeente en de provinciale fietsersbond.