Tentoonstelling Fiets! in Oirschot

Op 21 mei 2023 opende Wim Daniëls de tentoonstelling FIETS! in Museum de Vier Quartieren in Oirschot. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 september 2023.

Screenshot 2023-06-25 at 18.23.50

Gezeten op een zogenaamde ‘Safety’ en begeleid door twee hoge bi’s werd Wim Daniëls onder enthousiast applaus ontvangen. Vervolgens gaf hij een humoristische toelichting op de tentoonstelling die in een notendop de technische en maatschappelijke ontwikkeling van de fiets in de 19e eeuw laat zien. 

Vooral na 1870 maakte de fiets een enorme ontwikkeling door. Van de ‘bottenschudder’ met houten wielen via de hoge bi – de fiets met het grote voorwiel – naar de veiligheidsfiets met ketting en luchtbanden. In de begintijd was de fiets alleen weggelegd voor rijke mensen als tijdverdrijf en sport. Pas veel later wordt de fiets een dagelijks vervoermiddel voor de hele samenleving. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met leden van historische rijwielvereniging ‘De oude fiets’.

Wim Daniëls signeerde tevens zijn nieuwste boek Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier, over een 19e eeuwse botanicus die per fiets de wereld ontdekt.

Tot maart 2024 staat Daniëls in de theaters met het college ‘Filosofietsen’, waarin de geschiedenis van de fiets centraal staat.

De tentoonstelling FIETS! is nog te zien tot en met 30 september 2023.

Museum de Vier Quartieren 

St. Odulphusstraat 11

5688 BA Oirschot

[email protected]

www.museumdevierquartieren.nl

Categorieën