Kwartaalblad Ventiel 180 staat klaar

Het nummer voor maart is verschenen en zal dus snel in de brievenbussen landen. Het magazine is nu HIER te downloaden en te vinden in het overzicht op de Ventiel-pagina.

Afgaand op de contacten die we als redactie met ons netwerk over heel Zuid-Oost Brabant hebben, zijn we aan het einde van een tamelijk rustige periode. Corona zal vast ook met die stilte te maken hebben, maar het zijn natuurlijk vooral de wintermaanden geweest met als hoogtepunt die week vol ijspret (fanatieke fietsers schijnen ook vaak fanatieke schaatsers te zijn, maar misschien is dat zichtbaarder in ijsprovincies als Friesland, Utrecht en Noord-Holland). 

De lente komt eraan, de thermometer raakte eind februari al eventjes de 20 graden en dat betekent dat we weer allemaal naar buiten gaan. En met hoe meer fietsers we dat doen, des te vaker worden we ook weer geconfronteerd met de onvolkomenheden in onze infrastructuur. Paaltjes zonder waarschuwing (Wim Boselie schrijft erover in zijn column), gaten in de weg die bij regen direct vollopen (Rob van Stratum laat het zien) of hardrijdende vierwielers (zoals Dries van Soelen in Gemert aantoont), we gaan ze allemaal weer tegenkomen.

Tegelijk bruist de lente ook van de plannen. Naast de her en der toegezegde snelfietsroutes springt vooral Valkenswaard eruit: de Markt gaat helemaal op de schop (geen doorgaand snelverkeer meer, dat heeft dat dorp nog nooit meegemaakt) en minstens zo impactvol: de aansluiting tussen de N69 en de A67 bij Veldhoven zorgt voor veel nieuwe situaties voor fietsers. Waarschijnlijk gaan we dat nog dit jaar allemaal ervaren.

We komen dus met z’n allen langzaam uit onze winterslaap. En dat is niet alleen nodig voor de oplossing van acute problemen, maar ook voor de lange termijn. Want misschien staan we er, nog nauwelijks bekomen van de landelijke verkiezingen, nog niet helemaal bij stil, maar over precies een jaar zijn alweer de volgende gemeenteraadsverkiezingen. En dat betekent dat alle partijen de komende tijd druk aan de slag gaan met de voorbereidingen voor de lokale verkiezingsprogramma’s. Om de fiets daar op een goede manier in terug te laten komen, is het dus zaak de lokale politici in alle 21 gemeenten van onze regio van het belang daarvan te gaan doordringen. Een flinke klus, maar alleen dit blad heeft al 1200 lezers, dus als iedereen daar zijn steentje aan bijdraagt gaat het vast goedkomen!

Maar eerst maar eens goed genieten van de lente. We kunnen ons wintervet van ons afrijden op de gebaande paden, maar ook op zoek gaan naar nieuwe weggetjes, de nog niet ontdekte routes binnen en buiten onze regio. Voor de boodschappen, het werk, of gewoon voor de fun. Want wie van fietsen houdt heeft – ondanks lockdown en strenge regels – altijd één groot geluk: er is steeds weer een nieuwe mogelijkheid om te genieten. 

De plannen, de verbetermogelijkheden, de nieuwe problemen voor de korte en lang termijn: we gaan ze allemaal in de gaten houden. Om te beginnen in Ventiel 180. Veel leesplezier!

Bart Brouwers

Categorieën