Aanleg Eindhovense deel doorfietsroute Eindhoven-Helmond van start

WhatsApp Image 2021-11-26 at 16.05.32

Deze week start de aanleg van het Eindhovense deel van de doorfietsroute van station Eindhoven Centraal naar station Helmond.

Deze week start de aanleg van het Eindhovense deel van de doorfietsroute van station Eindhoven Centraal naar station Helmond. De werkzaamheden beginnen op de ventweg van de Prof. Dr. Dorgelolaan, die wordt ingericht als fietsstraat. Dat duurt tot eind december. Daarna wordt stap voor stap de rest van de route aangelegd.

De doorfietsroute wordt voor een groot deel aangelegd op bestaande infrastructuur. Deze wordt aangepast met als doel een veilige, aantrekkelijke en comfortabele fietsroute. Na de Dorgelolaan vervolgt de fietsroute haar weg via de Berenkuil, Celebeslaan, Koudenhovenseweg Zuid, Wolvendijk en ’t Hofke naar de Loostraat. Vervolgens gaat de route via de noordzijde van het spoor richting Helmond. Het streven is dat de gehele fietsroute eind 2022 in gebruik is.

Oplossen van knelpunten
Bij het ontwerpen van de doorfietsroute bekeek gemeente Eindhoven samen met omwonenden welke wensen er spelen die tegelijk met de aanleg van de fietsroute kunnen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van groen of het oplossen van onveilige situaties.

Verbinden van locaties
Met de komst van de doorfietsroute is de route tussen station Eindhoven Centraal en station Helmond circa 4 kilometer korter. Wethouder Monique List (Mobiliteit): “Dit maakt de keuze voor de fiets nog aantrekkelijker, ook omdat de hele route zo is ingericht dat je gemakkelijk doorfietst. Maar ook als je maar een deel van de route fietst, bijvoorbeeld op weg naar school, werk of voorzieningen, profiteer je van de doorfietsroute. Door het materiaal, de inrichting en voorrangregels fiets je snel, veilig en comfortabel.”

Netwerk in Brabant
Deze doorfietsroute is onderdeel van het netwerk aan fietsroutes waar provincie Noord-Brabant samen met gemeenten volop aan werkt. De routes verbinden steden en dorpen, werklocaties en recreatievoorzieningen met elkaar. Sinds 2016 zijn er vier routes aangelegd, de komende jaren komen daar – naast deze route – nog minimaal zeven routes bij.

Snelle uitbreiding van het netwerk is belangrijk volgens gedeputeerde Christophe van der Maat: “Fietsen gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomst om Brabant bereikbaar te houden. Alleen de capaciteit van wegen uitbreiden is daarvoor niet voldoende. Er wordt ook vol ingezet op gedeelde mobiliteit, bijvoorbeeld door een netwerk van hubs en goede fietsroutes. Daarnaast is fietsen niet alleen gezond, het betekent ook minder CO2-uitstoot.”

Kijk voor meer info over doorfietsroute Eindhoven-Helmond op www.eindhoven.nl/doorfietsroutehelmond.

Categorieën